Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Wordt Laos het nieuwe centrum voor de fokindustrie van leeuwen?

Stampersgat, 31 juli 2023

De leeuw wordt gezien als belangrijke vervanger van de tijger in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Het dier wordt gebruikt in bijvoorbeeld tijgerwijn. Zuid-Afrika is berucht om de grote fokindustrie van leeuwen. In dit land leven naar schatting meer dan 10.000 gefokte leeuwen. De gefokte leeuw wordt op vroege leeftijd bij zijn moeder weggehaald zodat vrijwilligers tegen betaling voor het hulpeloze diertje kunnen zorgen. Op een paar maanden leeftijd wordt de nog jonge leeuw ingezet in toerisme waar het dier o.a. geliefd is in de zogenaamde wandelexcursies. Wanneer de leeuw volwassen is, wordt het dier afgeschoten door een jager in de canned hunting jacht. En het skelet verkocht aan handelaren in Azië voor verwerking in TCM. 

De leeuw is als een van de weinige grote katachtigen, minder goed beschermd middels internationale CITES verdragen. Daarom is het gemakkelijker om het dier te fokken en het te verhandelen.

In 2021 kondigde de regering van Zuid-Afrika aan te willen stoppen met deze fokindustrie van leeuwen. Het wachten is nu op een uitfaseringsplan. De Regering kondigde ook aan dat export van leeuwenskeletten, verboden werd. Zij veronderstelde evenwel dat ze verwachtte dat er een illegale handel zou zijn. Daarnaast lijken leeuwen fokkers nieuwe manieren gevonden te hebben om toch geld te verdienen aan de gefokte leeuw. Door levende dieren te verkopen aan landen die bekend staan om hun vraag naar leeuwenbotten. Zoals Laos.

Nieuwe leeuwen farms in Azië?

Landen zoals Laos en China staan erom bekend op grote schaal tijgerfarms te hebben. Hoewel verboden via internationale CITES verdragen, worden er hiaten gevonden zodat de dieren toch gefokt kunnen worden. De dieren hebben een miserabel bestaan en worden veelal gefokt om hun botten. En nu lijkt het erop dat men ook wil beginnen aan leeuwen fokkerijen.

Recent kwam een bericht naar buiten dat er tien gefokte leeuwen (vijf mannetjes en vijf vrouwtjes) vanuit Zuid-Afrika naar Laos waren geëxporteerd. Bij navraag werd aangegeven dat de dieren bestemd waren voor een dierenpark in Laos. De dieren zouden worden ingezet als toeristische attractie en onderdeel worden van een fokprogramma. Het zorgde voor alarmbellen bij stichtingen waaronder ook SPOTS.

Als het namelijk de bedoeling zou zijn om inderdaad dieren te importeren voor een dierenpark, waarom dan zo’n hoog aantal? En waarom zoveel mannetjes? Normaliter zou je dan uitgaan van twee of drie vrouwtjes en een mannetje. Het aantal nu geïmporteerde leeuwen impliceert dat men versnelt wil fokken met de dieren. Het vreemde is ook dat dit ‘dierenpark’ wel erg ver weg ligt van andere toeristische attracties en dat er helemaal geen geschikte leeuwenverblijven zijn. Omdat Laos berucht is om zijn tijgerfokkerijen en in het verleden ook veel skeletten van gefokte leeuwen importeerde, bestaat de angst dat met deze ‘lading’ leeuwen, het begin wordt gemaakt van nieuwe fokcentra voor leeuwen in Azië. Met als mogelijke consequentie dat leeuwen puur gefokt gaan worden voor hun botten.

Lees het artikel hier.

Wat doet SPOTS

Stichting SPOTS voert een lobby in de politiek op het onderwerp TCM. Het gaat ons dan om het gedeelte van TCM waarbij wilde, bedreigde dieren verwerkt worden als ingrediënt. Grote katachtigen zijn hierbij enorm populair. Maar ook proberen wij meer aandacht te vragen voor het dier de leeuw. Zoals al aangeven in de tekst hierboven is de leeuw minder goed beschermd als de tijger, luipaard, sneeuwluipaard, nevelpanter en jaguar (allemaal dieren gewild in TCM). De mindere bescherming zorgt er o.a. voor dat leeuwen gemakkelijker gefokt en verhandeld kunnen worden. Waardoor er nu op grote schaal leeuwen fokkerijen dreigen te verschijnen in Azië. Lees meer over wat wij doen in de politiek via deze link.

Wij zullen deze import van leeuwen actief onder de aandacht brengen van de politiek en het Ministerie dat verantwoordelijk is voor CITES beleid.

Foto: A logistics company, Air Planners Laos, posted on its Facebook page on July 21 that it had safely transported 10 adult live lions from South Africa to Laos.

De post is inmiddels verwijderd.