Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Serval mag niet langer als huisdier gehouden worden in Nederland

Stampersgat, 8 juli 2022

Het kabinet heef een lijst met 30 zoogdieren samengesteld die je thuis mag houden. Jarenlang onderzocht een groep onafhankelijke experts namens het kabinet 300 zoogdieren. Met als vraag: wel of niet geschikt als huisdier? Onderaan de streep hebben 30 zoogdieren de test doorstaan. Die zijn goedgekeurd om als huisdier te houden en staan op de zogenaamde Positieflijst. De serval, Russische dwerghamster en het stokstaartje mogen niet meer als huisdier worden gehouden per 1 januari 2024.

Gevaarlijk
De dieren die afvallen, zoals de serval, zijn volgens de experts ongeschikt als huisdier omdat ze gevaarlijk zijn. Of agressief en een gevaar voor de samenleving. Ook worden sommige dieren verboden omdat ze gewoonweg niet geschikt zijn als huisdier, omdat het gewoon wilde dieren zijn en niet thuishoren in een hok. Mensen die nu een dier hebben dat niet op de zogenoemde positieflijst staat, mogen dat houden zolang het leeft. Maar nieuwe dieren mogen vanaf 2024 niet meer worden aangeschaft.

Serval niet langer als huisdier
De serval was een dier dat enorm in populariteit toenam; veel mensen zien wel wat in het hebben van een serval als huisdier. Mogelijk komen mensen ook op het idee door beroemdheden zoals Justin Bieber die servals heeft. Helaas blijkt dat hoe vaker mensen in de media beroemdheden met wilde dieren als huisdieren zien, hoe normaler dit gezien wordt – SPOTS liet hier in 2019 onderzoek naar doen.

Een serval is een middelgrote wilde kat. Hij leeft normaal op de Afrikaanse savanne. Het zijn jachtdieren, zoals alle katachtigen. Naar schatting hebben ruim honderd mensen in Nederland zo’n serval. Ze worden ook met regelmaat gebruikt in fotoreportages. De laatste jaren kwam dit dier met regelmaat in de media bijvoorbeeld omdat het ontsnapte. Zoals recent in april nog.

Lees hier het artikel met daarbij ook de dieren die wel op de Positieflijst staan (en dus gehouden mogen worden als huisdier).

Foto: de serval leeft normaliter op de savannes van Afrika. Maar is helaas ook populair als huisdier. In Nederland is het vanaf 2024 niet meer toegestaan om deze dieren te kopen. Copyright foto: Herman Bruil