Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Recent onderzoek toont aan dat bedreigde dieren nog op grote schaal gebruikt worden bij traditionele Chinese medicijnen

Stampersgat, 9 november 2023

Een recent gepubliceerd onderzoek van de Environmental Investigation Agency (EIA) maakt duidelijk dat neushoorns, luipaarden, pangolins (schubdieren) en tijgers nog op grote schaal gebruikt worden in een gedeelte van traditionele Chinese medicijnen (TCM).

Producten met ingrediënten van deze diersoorten worden door de Chinese overheid erkende bedrijven, online verkocht. Dit gaat niet alleen lijnrecht in tegen wereldwijde (ook door China ondertekende) verdragen. Maar gaat ook lijnrecht in op wat China altijd stelt: dat zij deze dieren niet gebruikt in TCM.

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat 62 banken en financiële instellingen hebben geïnvesteerd in drie beursgenoteerde Chinese farmaceutische groepen die dit soort producten maakt en verkoopt. Hieronder vele Fortune 500-bedrijven en bekende namen – gevestigd in Australië, Canada, de EU, Japan, Zwitserland, het VK en de VS. Het bizarre is dat veel van deze investeerders zich gecommitteerd hebben om verlies van biodiversiteit en uitsterven van diersoorten, tegen te gaan.

Het is echt de hoogste tijd dat politiek en bedrijfsleven dit onderwerp adresseert. Bedrijven en politiek hebben de mond vol van de biodiversiteit van de wereld maar lijken zich niet te beseffen hoezeer een gedeelte van traditionele medicijnen deze biodiversiteit ondermijnt. Het is iets waar we als SPOTS bovenop zitten want wij zijn ervan overtuigd dat met een groeiende invloed van China, meer en meer dieren gestroopt zullen worden voor een gedeelte van hun TCM. Met een uitsterven van veel diersoorten als gevolg. Als de biodiversiteit de politiek echt zo aan het hart gaat, neemt ze hier nu eens echt stappen op.