Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Presidenten van Zambia en Rwanda op de foto met cheeta

Stampersgat, 8 april 2022

Onlangs stuitte we op een Twitter bericht waarop te zien is hoe de presidenten van Zambia en Rwanda op de foto gaan met een cheeta.

Wij zijn uitermate tegen dit soort interacties. Om zo te kunnen poseren op foto’s, worden dieren al snel (soms zelfs al na een paar dagen na geboorte) bij hun moeder weggehaald. Dat is dierenleed: normaliter blijven moeder en welp zo’n 1 ½ jaar bij elkaar. Met regelmaat gaan dit soort interacties mis. Een cheeta blijft een wild dier en is dus van nature niet ingesteld op dit soort ontmoetingen. Steeds vaker vallen ze bezoekers aan die hierdoor ernstig gewond raken.

Daarnaast geven dit soort foto’s, zeker wanneer geplaatst door bekendheden zoals deze presidenten, een boodschap af dat dit soort interacties normaal zijn. Alsook dat cheeta’s ‘leuke’ huisdieren kunnen zijn. Dit leidt ertoe dat nog steeds op grote schaal cheeta’s worden gefokt voor de toerist. Maar ook leidt het tot een meedogenloze illegale handel. In Oost-Afrika worden cheeta welpen uit het wild geroofd en illegaal vervoerd naar o.a. het Midden- Oosten. Waar de dieren geliefd zijn als huisdier. Het merendeel van de welpen haalt deze overtocht niet en de cheeta in Oost-Afrika dreigt door deze handel uit te sterven. Recent verscheen dit artikel nog over deze handel.

Voorlichtingscampagne

Recent nog lanceerden SPOTS, World Animal Protection en stichting AAP een voorlichtingscampagne over het leed achter dit soort foto’s en excursies. Dit jaar inmiddels al weer voor het vijfde jaar op rij. Soms krijgen we de opmerking: is dat nu nog nodig? Wanneer zelfs de presidenten van Afrikaanse landen op de foto gaan met cheeta’s hebben we nog een lange weg te gaan.

We kunnen er nog in mee dat het dierenleed achter dit soort foto’s, onbekend is. Alsook dat het niet direct duidelijk is dat juist dit soort foto’s, leidt tot illegale handel in bedreigde diersoorten. Daarom proberen we ook altijd actief in contact te treden met de persoon in kwestie. Maar de ervaring leert dat alle motivaties die je als stichting inbrengt, worden weggewoven. Er is geen enkele intentie om zich eens achter de oren te krabben en zich af te vragen: hm, laat ik in ieder geval eens het gesprek aangaan. En de redenatie van deze stichting aanhoren. Jammer. En dat is een understatement.

Selfies met wildlife leiden tot nog meer illegale handel

Het blijft jammer dat mensen maar selfies blijven plaatsen van zichzelf met wildlife. Voor hen is het waarschijnlijk een geweldige ervaring. Voor de dieren in kwestie is het stukken minder leuk. En het trieste is: plaatsing van dit soort foto’s, houdt een verschrikkelijke industrie in stand.

De cheeta; nog maar zo’n 7100 dieren over. Wereldwijd. Bijna uitgestorven dus. 1 van de redenen: mensen willen deze dieren als huisdier. Foto’s zoals deze, dragen bij aan deze handel. Dat illustreerden wij al in 2019 middels ons wetenschappelijke onderzoek. En recent werd dit ook nog eens onderstreept door dit artikel uit National Geographic.