Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Memphis Depay opnieuw op de foto tijdens interactie met wilde dieren

Stampersgat, 6 januari 2021

Wij hadden het niet gezien maar onze collega's bij Stichting AAP wel. Memphis Depay wederom in interactie met wilde dieren waaronder een beer en witte leeuw. Vorig jaar al kreeg hij het nodige commentaar over zich uitgestort nadat hij video opnames plaatste van zichzelf met een lijger.

SPOTS, AAP en World Animal Protection trekken al jaren samen op om voorlichting te geven over dit soort interacties. Wij weten ook dat veel mensen zich niet bewust zijn van het dierenleed achter dit soort 'leuke' foto's. Wat naïef bedachten we dat dit voor Memphis wellicht ook gold. Alle drie hebben we dus aangeboden onze kant van het verhaal te willen vertellen. Uit te leggen waarom we zo tegen dit soort interacties zijn en welk een dierenleed er veelal achter zit. We hebben er nooit wat op gehoord.

Nog sterker; Memphis ging recent kennelijk naar een exclusief privé dierenpark in Dubai waar ‘celebs’ ongestoord dieren mogen aanraken en voeren. En zette de foto's wederom op zijn social media. Het is oneindig triest dat iemand die zegt een dierenvriend te zijn, zo weinig van dieren lijkt te houden. Want anders doe je dit gewoon niet. Of sta je in ieder geval open voor de andere kant van het verhaal en neem je de moeite je te verdiepen. Met zijn acties berokkent hij het dier alleen maar ongelooflijke schade toe en hij realiseert zich dit blijkbaar onvoldoende. 

Het Midden Oosten waaronder Dubai, staat bekend als oord waar hordes wilde dieren illegaal naar vervoerd worden. Zo dreigt de subpopulatie cheeta’s in Oost Afrika uit te sterven simpelweg omdat er zoveel mensen in het Midden Oosten zijn die deze dieren als huisdier willen houden. Daarom worden welpen uit het wild gerukt en verscheept; 90% haalt de overtocht niet eens. 

Punt twee; wilde dieren horen gewoon niet als huisdier gehouden te worden. Ze hebben er de aard niet naar. Als de eigenaar er ‘klaar’ mee is, is het zeer de vraag waar het dier eindigt.

Vorig jaar hebben we hier vanuit SPOTS aandacht aan besteed en nu doen we dit weer. Het is oneindig triest dat iemand zoals Memphis Depay, met zo’n bereik en zo’n functie als rolmodel, dit op zo’n foute manier gebruikt. Hij geeft hiermee de boodschap af dat dit soort interacties ‘stoer’ en ‘normaal’ zijn. Velen zullen zijn voorbeeld willen volgen. Over de ruggen van onschuldige dieren. Jammer is nog een understatement.

Wij zullen wederom de KNVB benaderen want Memphis vervult in onze ogen ook een rolmodel functie in het Nederlands Elftal. Wij vinden dat dit simpelweg niet kan en hopen dat de KNVB er dit keer wel actie op onderneemt.