Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

In Zuid-Afrika ontsnapte leeuwin gedood

Stampersgat, 7 oktober 2022
 
Een leeuwin die twee weken geleden uit een opvangcentrum voor wilde dieren ontsnapte, werd opgespoord en gevonden in de buurt van waar ze was ontsnapt. Ze werd gedood toen ze opnieuw gevangengenomen zou worden.
 
De 18 maanden oude leeuwin was naar verluidt ontsnapt toen er tijdelijk geen elektriciteit  (load shedding) was op 23 september j.l.. Twee weken lang hebben teams van lokale boeren, de politie en de dierenbescherming het gebied intensief doorzocht. Gedurende deze tijd werden verschillende waarnemingen gemeld, en ze werd gezien in de buurt van het Willem Pretorius Reservaat en een andere waarneming plaatste haar in de buurt van Winburg. Twee weken na de ontsnapping, werd de leeuwin gespot naast het reservaat waar ze eerder was ontsnapt.
 
“Er werden pogingen gedaan om een ​​succesvolle vangst te doen, maar de leeuwin moest worden afgemaakt. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat een lokale boer in die tijd in totaal 15 varkens heeft verloren die op zijn boerderij zijn gedood" aldus lokale politiefunctionaris Sgt Mahlomola Kareli. Kareli zegt verder dat er onderzoeken gaande zijn om vast te stellen of ze door dezelfde leeuwin zijn gedood.

Thea Smit, voorzitter van de lokale dierenbescherming, zegt dat de leeuwin er niet om heeft gevraagd en dat ze is ontsnapt vanwege haar omstandigheden. "De eigenaren beweren dat ze leeuwin heeft kunnen ontsnappen wegens de load shedding, maar dat is niet het geval, want als je die dieren in gevangenschap hebt, zorg je zeker voor een back-up tijdens load shedding", zegt ze. Smit vult aan dat een groep leeuwen naar één verblijf moest worden verplaatst, omdat ze naar Marokko zouden worden geëxporteerd.
 
"Er is daar een grote vraag naar leeuwen die naar dierentuinen gaan of in privé bezit worden gehouden”, aldus Smit.  Smit zegt hier verder over dat de voorwaarde voor de verkoop was dat de verschillende leeuwen bekend moesten zijn met elkaar, zodat ze gemakkelijker geplaatst konden worden.
 
“Dus het verblijf was overvol. Naar mijn mening is ze ontsnapt toen ze allemaal in één omheining werden bracht. Dus ik vind het vreselijk voor de leeuw, omdat ze in gevangenschap is geboren. In de natuur blijven ze tot drie jaar bij hun moeder. Hier worden ze bij hun moeder weggehaald wanneer ze slechts twee weken zijn”, zegt ze.
 
Dit incident herhaalt de noodzaak om belangrijke vragen te stellen over veiligheidsprotocollen van dergelijke commerciële in gevangenschap levende dieren.
 
Uit de vergunning en online informatie blijkt dat dit zogenaamde rehabilitatiecentrum een ​​gevangenschapsvergunning had om in 2019 35 leeuwen in gevangenschap te houden, leeuwen te fokken, interactie met welpjes aan te bieden en de leeuwen nationaal maar ook internationaal te verhandelen.  Je kunt je hierbij afvragen waarom een zogenaamd rehabilitatiecentrum bovenstaande allemaal toelaat met de leeuwen die onder hun hoede zijn.
 
Dit is slechts een van de 350+ commerciële faciliteiten in Zuid-Afrika waar leeuwen in gevangenschap worden gehouden en waar deze iconische soort puur als handelswaar wordt beschouwd. Jaarlijks worden vele honderden levende leeuwen en andere grote katten legaal geëxporteerd, internationaal verhandeld met dierentuinen, circussen, fokkers en commerciële handelaren zonder enige aandacht voor hun welzijn in binnen- of buitenland.
 
Lees hier het volledige artikel.