Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Hoe onze likes op social media bijdragen aan dierenleed

Stampersgat, 25 november 2022

Video's van apen gekleed in babykleertjes, bedreigde tijgerwelpjes die aan de lijn lopen, hagedissen die in pakketten aan kopers worden bezorgd, zijn allemaal direct online beschikbaar. De dieren in deze posten lijden, omdat ze worden behandeld als objecten, gemanipuleerd voor de camera en leven in onnatuurlijke omstandigheden. Toch worden deze video's en afbeeldingen afgeschilderd als "schattig" en grappig. Zorgwekkend genoeg promoten ze ook het houden van deze wilde dieren, wat betekent dat meer mensen ze waarschijnlijk als huisdier zullen kopen, wat meer leed veroorzaakt.

Een onlangs verschenen rapport van SMACC (Social Media Animal Cruelty Coaltition) laat zien hoe posts op sociale media wilde dieren promoten als huisdier, en dat dieren daardoor lijden.
 
Veel van de soorten worden in het wild bedreigd, wat betekent dat hun soort verder kan worden bedreigd naarmate hun populariteit als huisdier toeneemt. Veel video's laten zien dat dieren opzettelijk worden mishandeld door hun eigenaren, wat wordt gedeeld met mensen die deze wreedheid willen zien of aan de kaak willen stellen. Sociale mediaplatforms slagen er niet in om deze inhoud te verwijderen, ondanks dat het in strijd is met hun beleid, zelfs niet wanneer dit aan hen wordt gemeld.

Een aantal bevindingen uit het rapport op een rijtje:

- 840 posts op sociale media met maar liefst 97 verschillende soorten.

- Tot 65% van de afgebeelde dieren waren bedreigde diersoorten zoals langstaartmakaken en tijgers, en sommige zelfs ernstig bedreigde diersoorten zoals orang-oetans.

- Gezamenlijk waren deze 840 berichten 11.806.630.205 keer bekeken.

- Primaten kwamen voor in het grootste aantal berichten, goed voor 76% (waarvan makaken 60% uitmaken). Wilde katachtigen (tijgers en andere wilde katten) kwamen voor in 8%, en reptielen en amfibieën in 2,6% van de gelokaliseerde berichten.

- De meeste video's (13%) lieten zien dat dieren psychologisch werden gemarteld, werden gebruikt als menselijke entertainers (12%) of dat ze fysiek werden gemarteld (8,8%).

Maar hoe weet je nu of bepaalde foto's of filmpjes niet ok zijn? Volgens dierenbeschermers is het eigenlijk simpel. Er zijn vijf vrijheden voor dieren (in gevangenschap) vastgelegd. Waaronder de vrijheid om normaal gedrag te kunnen vertonen. Een chimpansee die de melkfles geeft aan een tijgerwelp, wandelen met wilde katten, het kietelen van Lori's, dieren die verkleed zijn; het zijn allemaal schenders van deze vrijheid. Als je dit soort afbeeldingen ziet, zou je deze dus zeker nooit moeten liken of delen.....

Lees het hele rapport van de SMACC hier.