Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Aantal tijgers groeit maar er blijven zorgen

Stampersgat, 6 februari 2022

1 februari jl. startte het Chinese Nieuwjaar. In plaats van maanden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar. Elk jaar is gerelateerd aan een dierenteken volgens een 12-jarig cyclus. 2022 is het jaar van de tijger. HET moment uiteraard om stil te staan bij dit prachtige dier in het wild. Hoe staat het daarmee?

Het vorige jaar van de tijger was 2010, het jaar van de eerste tijgertop, waarop werd vastgesteld dat het aantal wilde tijgers in een eeuw tijd dramatisch was gedaald van 100.000 naar 3200. Zes jaar later was het aantal gestegen naar 3900. Hun aantal neemt dus weer toe, meldt het Wereld Natuur Fonds in een interview met Trouw. Deze organisatie zet zich in voor dit ernstig bedreigde diersoort. Toch blijven er veel zorgen. Waaronder (illegale) handel die veelal ontstaat door de vraag die er is naar tijger ‘lichaamsdelen’ vanuit traditionele medicijnen zoals traditionele Chinese medicijnen (TCM).

Die handel is nog steeds lucratief, zegt het WNF. “Over traditie of geloof kun je van alles vinden, maar wij geven geen oordeel. Wij kennen hier ook alternatieve geneesmiddelen en we houden ook allerlei dieren. Maar de tijger is een bedreigde diersoort. Die moet je beschermen.” Daar kunnen wij ons volledig in vinden, vandaar ook dat wij een lobby op dit onderwerp voeren in de Tweede Kamer.

Foto: de tijger is een ernstig bedreigd diersoort. Een belangrijke bedreiging ligt in (illegale) handel die veelal voortvloeit uit de vraag naar tijger ‘lichaamsdelen’ vanuit traditionele medicijnen. Copyright foto: EyetoeyeXperience