Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Zwarte markt voor katten: jonge cheeta’s, leeuwen en tijgers gewoon via Facebook te koop

Stampersgat, 22 juli 2019

Uit een kleinschalig onderzoek blijkt dat jonge cheeta’s, leeuwen en tijgers zijn zonder veel problemen te koop via Facebook. De Britse krant The Sun deed onderzoek en ontdekte dat welpen van deze grote katten onder meer vanuit Duitsland aan het Verenigd Koninkrijk geleverd worden. 

The Sun werd lid van een aantal gerelateerde groepen op Facebook en kreeg al snel aanbiedingen voor een jonge cheeta, tijger, leeuw en luipaard. Er wordt met de dieren geadverteerd als getrainde huisdieren die probleemloos binnen gehouden kunnen worden. Zo bood een verkoper in Turkije tijgerwelpen aan voor  voor 2300 pond (2500 euro), jonge leeuwen voor 2000 pond (2200 euro) en luipaardwelp[en voor 1260 pond (1400 euro). De levertijd zou slechts twee dagen zijn en er wordt een DVD meegeleverd met meer informatie.

Een andere verkoper bood een luipaardjong aan vanuit Duitsland voor 1300 pond (ruim 1400 euro) exclusief bezorgkosten van 160 pond. De verkoper lichtte toe: “Luipaardwelpen zijn goed verkopende huisdieren met liefhebbers over de hele wereld.”

De handel in exotische diersoorten via Facebook beperkt zich niet tot grote katten; vrijwel alle diersoorten worden aangeboden, van slangen tot apen en van otters tot egels. Lis Key van International Animal Rescue, vertelde tegen The Sun: “Het internet maakt het makkelijk voor handelaren om zich te verbergen maar tegelijk mogelijk om een enorme markt te bereiken. Handelaren wenden zich steeds meer tot sociale mediasites als Facebook om exotische dieren te verkopen. (…) Het is duidelijk dat noch de kopers noch de verkopers de belangen van de dieren kunnen behartigen, de eersten zoeken trofeeën, de laatsten verdienen geld.”

Ook wijst Key op het achterliggende dierenleed van deze schimmige handel: “De dieren worden vaak verborgen gehouden onder krappe omstandigheden en zitten regelmatig gedurende lange tijd zonder voedsel of water. Onvermijdelijk sterven velen voordat ze zelfs worden verkocht.”

Mocht jij op welke manier dan ook contact of ervaring hebben met websites waar exotische dieren verkocht worden, zoals binnen geheime of besloten groepen op Facebook, meldt dat ons dan via info@stichtingspots.nl.

Lees hier het volledige artikel.