Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Zal er gerechtigheid komen voor de 35 leeuwen die gedood werden voor hun botten?

Stampersgat, 22 november 2019
 
Recent berichtte we over een vondst van 342 kg leeuwenbotten op O.R. Tambo Internatnational Airport (Johannesburg). De cargo werd niet begeleid door de juiste documenten waardoor de politie achterdochtig werd. Het bleek te gaan om 342 kilo leeuwenbotten, verpakt in 12 dozen. De eerste arrestaties zijn inmiddels gedaan.

“Leden van de georganiseerde misdaadeenheid van Hawks, Crime Intelligence, Department of Environment, Forestry and Fisheries (DEFF), evenals het SWAT-team Ekurhuleni Metropolitan Police Department hebben een verdachte partij onderschept, wat leidde tot het herstel van 12 dozen vol leeuw naar verluidt op weg naar Maleisië ”, zei Capt Ndivhuwo Mulamu (Communicatiemedewerker - Gauteng Hawks).

Amos Mututwa (34), een Zimbabwaanse burger, werd gearresteerd en moest deze week in Kempton Park Magistrate’s Court verschijnen. Mututwa moest ZAR 3.000,-  (ongeveer 175,00 euro) borgtocht betalen van de rechtbank en de zaak is uitgesteld tot 6 december om verder onderzoek mogelijk te maken.

Dit soort uitspraken komen vaak voor binnen het Zuid-Afrikaanse rechtsstelsel en wildlife- en natuurcriminaliteit krijgen niet de aandacht die het verdient. Veel van de gearresteerden komen op borgtocht vrij. Een groot gedeelte van hen zijn daarnaast niet afkomstig uit Zuid-Afrika en verlaten vervolgens het land. Hierdoor wordt het vaak onmogelijk hen verder te vervolgen.

Sinds 2017 heeft Zuid-Afrika een jaarlijks legaal exportquotum voor leeuwenbotten vastgesteld van 800 skeletten. Het quotum voor 2019 is echter nog steeds in behandeling sinds het Hooggerechtshof van Gauteng in augustus van dit jaar oordeelde dat de quota voor 2017 en 2018 "onwettig en grondwettelijk ongeldig waren".

Er mogen geen exportvergunningen worden afgegeven totdat het leeuwenbotquotum van 2019 is vastgesteld. Albi Modise (Chief Director Communications DEFF) bevestigde dat “deze zending inderdaad illegaal is omdat de vereiste CITES-vergunning niet is afgegeven. Dit is een overtreding van de CITES-voorschriften die samen met de National Environmental Management: Biodiversity Act zijn gelezen. "

Het exportquotum zou de internationale handel in leeuwenbotten met Zuidoost-Azië moeten reguleren, maar de onderschepping van deze recente verzending en een aantal eerdere inbeslagnames laten duidelijk het bestaan ​​zien van een parallelle illegale handel in leeuwenbotten en andere producten van wilde dieren.

"De illegale handel is een realiteit en kan niet worden ontkend omdat het niet past in DEFF's mantra van" goed gereguleerde handel ", zegt Linda Park, directeur - Voice4Lions. Hoeveel aanvallen komen er voor elke aanval onopgemerkt door? Zuid-Afrika voedt deze handel door hun ontkenning van het bestaan ​​ervan, aldus Park.

De bron van de leeuwenbotten is momenteel onbekend, maar er zullen DNA-monsters worden genomen om de oorsprong van deze illegale zending te achterhalen. Bij het onderzoeken van de botten op basis van fotografisch bewijsmateriaal, kan het feit dat ze niet goed zijn schoongemaakt, wijzen op de slachting van deze leeuwen in een intern slachthuis waarschijnlijk in de Vrijstaat, waarvan Modise zegt dat dit momenteel wordt onderzocht.
 
Wie de verantwoordelijkheid neemt voor deze leeuwenslachthuizen, en met name de vaak verschrikkelijke welzijnsomstandigheden in deze ongereguleerde slachthuizen, is eerder een punt van discussie geweest. Het toenmalige ministerie van Milieuzaken (DEA) verklaarde dat welzijn niet hun mandaat was en wees op het ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij (DAFF) om met welzijn om te gaan. DAFF wees op zijn beurt naar de provinciale natuurbeschermingsautoriteiten, terwijl zij beweerden dat hun verantwoordelijkheid puur het verlenen van vergunningen was voor het doden van in gevangenschap gefokte leeuwen en de primaire verantwoordelijkheid van het welzijn van de leeuwen bij de NSPCA en de eigenaren van dieren ligt.

Sinds de uitspraak van het High Court in augustus 2019, zal DEFF zeker rekening moeten houden met welzijn, toen rechter Kollapen overduidelijk duidelijk maakte dat "het ondenkbaar is dat de respondenten van de staat [DEA] welzijnsoverwegingen van leeuwen in gevangenschap hadden kunnen negeren bij het vaststellen van het jaarlijkse exportquotum. "

Audrey Delsink (Wildlife Director - HSI Africa) zegt: "het in gevangenschap fokken van leeuwen die de bothandel en canned hunting voedt, houdt gruwelijke dierenwelzijnswreedheden in die niet langer kunnen worden genegeerd".

“Hoewel we de betrokken organisaties prijzen voor het verijdelen van een vermeende poging tot leeuwensmokkel, is één aanval helaas geen overwinning. Het is een duidelijk teken van het falen om een ​​einde te maken aan het lijden en het is tijd dat deze zieke industrie wordt gesloten ”, voegt Delsink toe.

Recent nam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) traditionele medicijnen, waaronder traditionele Chinese medicijnen (TCM) op in hun ICD. Natuurbeschermers, waaronder SPOTS, hebben hier kritisch op gereageerd. Wij hebben niets tegen traditionele medicijnen maar het is een feit dat in TCM veel lichaamsonderdelen van bedreigde (dier)soorten worden gebruikt. Het brengt veel dieren naar de rand van de afgrond; ook de leeuw wordt nu steeds meer illegaal bejaagd door de vraag. Wij vrezen dat door de opname in ICD, de groei alleen maar groter wordt. Zeker omdat China meer en meer belangen krijgt in landen waar veel van deze diersoorten leven.

Dit incident op de luchthaven van Johannesburg versterkt dit alleen maar. We hebben geen idee waar de leeuwenbotten vandaan komen dus is het heel wel mogelijk dat er wilde leeuwen gestroopt zijn hiervoor. Het zou zelfs kunnen dat via dit soort handel ook illegaal tijger onderdelen verscheept worden. De tijger wordt in Zuid-Afrika gefokt. Handel in tijgerbotten is al helemaal verboden. Heel zorgelijk dus.
 
Lees hier het volledige artikel.