Opnieuw dierentuin in opspraak: touwtrekken met leeuwen en tijgers

Stampersgat, 25 februari 2019

Wederom triest nieuws over een dierentuin, dit keer in Groot-Brittanië. Nadat we vorige week berichtte over een dierentuin in Palestina waarbij de klauwen van een leeuw zijn getrokken om met toeristen te kunnen knuffelen, is er deze week een Britse dierentuin in opspraak geraakt. Deze dierentuin laat bezoekers voor 17,00 euro touwtrekken met leeuwen en tijgers. Een nogal wrede competitie, vinden de initiatiefnemers van een petitie, die de dierentuin oproept ermee te stoppen.

Meer dan tweeduizend mensen hebben de petitie ondertekend, schrijft The Guardian. ,,Het is totaal niet respectvol om zo om te gaan met deze prachtige, majestueuze wilde dieren’’, stelt dierenrechtenvoorvechtster Sue Dally. 

De mens- versus beestwedstrijd is een soort touwtrekken, waarin vier mensen met volle kracht proberen een metalen stang tussen de kaken van een dier te trekken. Sinds een maand kunnen bezoekers een kaartje kopen om mee te doen. Volgens de zoo in Dartmoor, in het zuidwesten van Engeland, helpt het spel om tijger Dragan en de Afrikaanse leeuw Jasiri - die respectievelijk zo’n 159 en 146 kilo wegen - fit en gezond te houden. ,,Er is niets aan de hand. De leeuw is hier dol op’’, reageert dierentuineigenaar Benjamin Mee in de Britse krant. 

De leeuw en tijger worden gelokt met vlees dat aan de metalen stang bevestigd is. Als de dieren het oppakken, kan er met het touwtrekken worden begonnen. ,,Ze worden niet gedwongen om dit te doen, als ze het niet leuk vinden laten ze los. We doen dit één keer per dag, afwisselend met de tijger en de leeuw’’, zegt een woordvoerster van de dierentuin.

Dit is helaas het zoveelste voorbeeld waarbij dieren worden uitgebuid ten behoeve van het plezier van toeristen. Er zijn talloze betere activiteiten voor de dieren te bedenken zonder dat ze een speeltje worden voor toeristen.

Lees hier het volledige artikel.