Ook jaguar steeds vaker slachtoffer van bottenhandel

Stampersgat, 19 december 2018

In Zuid-Afrika worden gefokte leeuwen gedood voor hun skeletten. Die worden geëxporteerd naar Azië. Hier is vraag naar leeuwenbotten die dienen als vervanging voor tijgerbotten. Deze worden van oudsher verwerkt in traditionele 'medicijnen'. Omdat de tijger bijna uitgestorven is en dit dier beter beschermd wordt, is er noodzaak om vervanging te vinden. Die wordt dus gevonden in de leeuw maar steeds meer berichten komen naar buiten dat ook de jaguar in o.a. Suriname niet langer veilig is. Ook dit dier wordt steeds vaker illegaal gestroopt waarbij duidelijke verbanden zijn te leggen naar Chinese handelaren. 

De jaguar is een beschermde diersoort in Suriname. Erop jagen of er handel in drijven is ten strengste verboden. Desondanks durven jagers op Facebook uitvoerig naast hun vangst te poseren en de beelden te delen met de wereld.  “Ze zijn niet bang voor represailles, omdat ze weten dat de wet  toch niet gehandhaafd wordt”, stelt Els van Lavieren, projectmanager van natuurbeschermingsorganisatie Conservation International Suriname (CIS).

“De wil om te handhaven is er vaak wel, maar zowel handelaars als jagers worden meer dan eens beschermd door telefoontjes van hogerhand”, zegt zij verder. 

De Engelse dierenwelzijnorganisatie World Animal Protection (WAP) schat dat jaarlijks zo’n honderd jaguars in Suriname slachtoffer worden van illegale handel. Volgens het WAP worden de roofdieren gelokt met aas, een geit of hond, waarna ze worden neergeschoten door lokale jagers. “Eenmaal gedood wordt de jaguar geprepareerd in speciaal daarvoor opgezette verwerkingskeukens. Die zijn gebouwd door Chinezen en liggen meestal op hun hout- en goudconcessies buiten de stad”, zegt Van Lavieren.

Op die door Chinezen beheerste plekken in het Surinaamse bos worden de nagels en tanden van de jaguar uitgetrokken, waarna het dier wordt onthoofd en gevild. “Het karkas gaat in een pot op het vuur, waar het tot zeven dagen lang wordt gekookt. Uit dat afgietsel wordt een soort pasta gemaakt.” Vanuit Paramaribo wordt de zogenoemde ­jaguarpasta in de bagage op commerciële vluchten naar China gesmokkeld. “De route is redelijk eenvoudig. De meeste smokkelaars zijn Chinezen die al van plan waren naar China te gaan, voor zaken of vakantie”, zegt Van Lavieren.

Volgens WAP levert een volwassen jaguar tussen de twintig en dertig kuipjes pasta op. Waar je in het bos van Suriname 20 gram goud (waarde ongeveer 880 euro) voor een volledige jaguar betaalt, is in China één kuipje jaguarpasta al snel het drievoudige waard.

Lees het hele artikel hier