Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Motie aangaande traditionele medicijnen en bushmeat aangenomen in Tweede Kamer

Stampersgat, 24 maart 2022

In 2019 nam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), traditionele medicijnen op in hun ICD. Het was het startschot voor SPOTS om te beginnen met een lobby in politiek Den-Haag. Hoewel wij niets tegen traditionele medicijnen hebben, worden in een gedeelte ervan lichaamsdelen van bedreigde, wilde dieren gebruikt. Dit is vooral bij traditionele Chinese medicijnen (TCM) wat leidt tot grote illegale handel in dieren zoals neushoorns, grote katten en pangolins die erdoor dreigen uit te sterven. We zien ook verschuivingen in dieren. Zoals bijvoorbeeld in SPOTS’ geval; de vraag vanuit TCM begon met tijgers. Maar intussen is de focus ook verlegt naar leeuwen, jaguars, luipaarden en sneeuwluipaarden. Als stichting die zich inzet voor de wilde katachtigen is dit ons een doorn in het oog.

Onze lobby op dit thema werd versterkt door de Corona uitbraak in 2020 die te herleiden is naar het consumeren van wilde dieren. Wilde dieren worden niet alleen gegeten als voedsel maar ook vaak omdat aan dit eten, heilzame krachten worden toebedeeld; je wordt er dus ook gezonder van, is de achterliggende gedachte. Met World Animal Protection, stichting AAP en IFAW schreef SPOTS een Manifest met daarin 15 maatregelen die de risico’s op een nieuwe pandemie in onze ogen, aanzienlijk zou verkleinen. SPOTS bracht hierbij o.a. traditionele medicijnen in. Wij zien een aantal belangrijke doelstellingen op dit thema waaronder adressering bij de WHO maar ook een onderzoek naar de omvang van deze handel in Nederland en de EU. Het vermoeden is dat de handel groot is maar er is nooit gedegen onderzoek naar uitgevoerd. Dit soort handel is niet alleen risicovol met oog op zoönosen maar is ook een bedreiging voor de dieren zelf; vaak gaat het om handel in zeer ernstig bedreigde diersoorten.

Tot onze grote verbazing blijken wilde dieren echter achterwege te blijven in de politiek. Er is vooral veel aandacht voor handelen als een pandemie er al is maar er is weinig aandacht voor proactief handelen zoals bijvoorbeeld het proberen terug te dringen van illegale handel in wilde dieren. Gelukkig voor ons adresseerde de SP het punt bushmeat en traditionele medicijnen wel tijdens het recente debat dat ging over zoönosen. En diende ze ook een motie in. Hierin wordt gevraagd naar een onderzoek naar de omvang van deze handel in Nederland en de EU. De motie werd deze week behandeld in de Tweede Kamer en is aangenomen.

We zijn enorm blij voor deze aandacht voor het onderwerp binnen de politiek. “Onze” dieren worden al door zoveel factoren bedreigd. Denk aan afname van leefgebied en het conflict met mensen dat hierdoor ontstaat. Deze grote problemen proberen wij, en met ons vele andere natuurorganisaties, te tackelen middels steun aan lokale projecten die weer samenwerken met de lokale bevolking. Maar een handel in bedreigde diersoorten door een vraag om hun lichaamsdelen, dat gaat de druppel zijn voor heel veel diersoorten. Dat is onze heilige overtuiging. Als je dus echt iets wilt doen voor deze dieren, moet je ook het onderwerp traditionele medicijnen aankaarten.

Meer weten over onze lobby in de politiek? Lees hier meer.