Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Kinderen bij kinderopvang in Zuid-Afrika staan oog in oog met een tijger naast de deur

Stampersgat, 16 oktober 2021
 
Leraren van een kinderdagverblijf in Boksburg gelegen in Zuid-Afrika, waren vorige week geschokt toen ze tijdens het buitenspelen opkeken en een witte tijger naar hen zagen kijken.
De tijger is het huisdier van de buren en zat op een klimrek met uitzicht op de crèche. Sindsdien is de speeltijd aan die kant van het terrein stopgezet.
 
In een gesprek met een verslaggever zei de eigenaar van het kinderdagverblijf - die vroeg om haar naam en die van de school te onthouden - dat ze sindsdien hadden vernomen dat hun buurman twee grote witte tijgers had gekocht. Ze heeft verschillende foto's van de tijgers gemaakt vanuit haar pand. Sinds ze de dieren hebben gezien, hebben de eigenaren van het kinderdagverblijf de kinderen moeten opsluiten uit angst dat de tijgers over het hek zouden kunnen springen.
 
“Dat hek is niet hoog genoeg en de tijgers zullen springen. Springen ze niet bij ons op school, dan springen ze wel in het huis van onze andere buren en aan de overkant van de straat staat een bejaardentehuis. Er zijn ongeveer vier scholen in deze straat, dus dit is een gevaar voor iedereen die in de buurt woont”, zei de eigenaar van het kinderdagverblijf.
 
Ze zei dat ze de ouders van de kinderen over de tijgers had verteld en dat sindsdien verschillende kinderen niet meer naar school gaan. Ze heeft de eigenaar van de tijgers, natuurorganisaties en de gemeenteraad benaderd in de hoop dat ze hulp kan krijgen. Ze zei dat dit geen resultaat heeft opgeleverd omdat er schijnbaar geen wetgeving bestaat rond het houden van tijgers.
 
De eigenaren van de tijgers vertelden via hun advocaten dat ze aan alle voorschriften voldeden met betrekking tot het houden van exotische dieren op hun terrein. De advocaten van het paar zeiden dat er niets was dat hun cliënten verhinderde om een ​​wild dier op hun eigendom te hebben. Het stadsbestuur was niet bereikbaar voor commentaar.
 
Op de social media-accounts van de eigenaar zijn veel foto’s en video’s van de twee tijgers terug te vinden. In sommige video's is te zien hoe de tijgers water drinken uit een plastic zwembad en in andere video's neemt ze de aangelijnde dieren mee op wandelingen. De tijgers zijn ook op beeld vastgelegd terwijl ze in een zwembad duiken en op een bed naast haar liggen.
 
Dierenwelzijnsorganisatie Four Paws zei deze week gewaarschuwd te zijn voor de tijgers.
"De beelden zijn afschuwelijk, maar we zijn er niet door geschrokken", zegt Four Paws-directeur Fiona Miles. Verder zegt Miles “Tijgers hebben heel weinig bescherming onder de Zuid-Afrikaanse wet, ondanks dat ze als een bedreigde diersoort worden beschouwd. Dit geldt met name in Gauteng, waar dergelijke gevallen van privébewaring veel voorkomen.”
 
Volgens Four Paws worden er ongeveer 1.500 tijgers in gevangenschap gehouden in Zuid-Afrika, hoewel er nog minder dan 4.000 in het wild zijn. Het ministerie van bosbouw, visserij en milieu heeft eerder dit jaar aangekondigd dat het van plan is om het fokken van leeuwen in gevangenschap te verbieden, leeuwen in gevangenschap te houden en het commerciële gebruik van leeuwen of hun afgeleide producten te stoppen, maar tijgers zijn niet opgenomen in dit ontwerpplan.

"Veel tijgers worden gehouden in huizen in de buitenwijken om redenen zoals blootstelling aan sociale media. Ondanks dat ze met de hand zijn grootgebracht en er speels uitzien, zijn de katten wilde dieren, bewuste roofdieren en het is enorm uitbuitend om ze in deze omstandigheden te houden. Oefening en socialisatie met andere individuen van hun soort zijn niet beschikbaar voor hen, en het risico bestaat dat ze een gevaar voor anderen kunnen vormen, tenzij adequate veiligheidsmaatregelen worden genomen, " zei Four Paws.
 
Miles riep de regering op om alle grote katten in de wetgeving op te nemen en riep dringend op tot actie om het proces om nieuwe wetten van kracht te laten worden af ​​te ronden.
 
"Deze zaak laat zien waarom we een einde moeten maken aan het fokken van grote katten in gevangenschap", zei Miles.
 
De National Council of SPCA's (Zuid-Afrikaanse Dierenbescherming) zei dat de handen gebonden waren. Het zei dat het een inspectie had uitgevoerd en een waarschuwing had gegeven voor overtredingen in de zin van de Dierenbeschermingswet, maar er was geen garantie dat dit effect zou hebben.
 
“Helaas is het niet in de handen van de NSPCA om vergunningen af​​te geven voor het houden van wilde dieren. Dit wordt afgehandeld door Nature Conservation [een afdeling van het Gauteng-departement voor landbouw en plattelandsontwikkeling], en zij stellen de vereisten vast die nodig zijn om een ​​vergunning te verkrijgen, waardoor het legaal wordt voor mensen om exotische dieren in het wild te bezitten", aldus de organisatie.
 
“In het geval van tijgers in Gauteng is een invoervergunning vereist als de tijgers van buiten Gauteng komen. Het lijkt allemaal een beetje triviaal als je bedenkt dat tijgers een dier op de lijst van bijlage 1 zijn in termen van de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora [Cites]. Er bestaan ​​zeer beperkte voorwaarden voor de handel in tijgers.”
 
Over de omstandigheden waarin de tijgers werden aangetroffen, zei de organisatie: “Dit is zeker niet de manier waarop deze dieren moeten worden gehouden. We begrijpen dat het gebied waarin de tijgers worden gehuisvest niet zou voldoen aan de ontwerpregels voor de normen en standaarden van de dierentuin van Gauteng, waarin het minimumoppervlak voor het huisvesten van een tijger 600 m2 is.
 
“Tijgers in woonwijken is geen goede mix. Tijgers worden blootgesteld aan extra en onnatuurlijke stressfactoren in termen van geluiden, geuren, honden, katten, mensen en luchtvervuiling, om er maar een paar te noemen. In eerste instantie kunnen deze tot op zekere hoogte als verrijking dienen, maar daarna is het extra negatieve stress. Tijgers horen in het wild. Dit is niet alleen buitengewoon oneerlijk en onrechtvaardig jegens de dieren, het is ook onethisch en een risico voor iedereen die aan de dieren wordt blootgesteld”, aldus de NSPCA.
 
Er waren ook risico's voor de eigenaren, zei de organisatie, omdat deze dieren ziekteverwekkers kunnen dragen die van dier op mens worden overgedragen en vice versa. Deze omvatten ringworm, herpes, hondsdolheid en andere parasitaire en bacteriële infecties.
 
"Hoe het ministerie van Volksgezondheid dit kan toestaan, is onbegrijpelijk, en als het gaat om het inherente gevaar van een aanval door een tijger op een mens, is het onbegrijpelijk dat de gemeente het houden van tijgers toestaat", aldus de NSPCA.
 
Lees hier het volledige bericht.