Dierentuin knipt klauwen leeuwin af ’voor plezier van kinderen’

Stampersgat, 16 februari 2019

Triest nieuws uit Palestina. Dierentuin Rafah Zoo heeft één van haar leeuwinnen onderworpen aan een zeer ingrijpende en vooral onnodige operatie: de klauwen van de leeuwin werden afgeknipt ’zodat kinderen van de bezoekers kunnen spelen met het dier’. 

De veertien maanden oude leeuwin Falestine werd met een tuinschaar bewerkt terwijl ze verdoofd was. De dierentuin staat bekend om de slechte verzorging van haar dieren. Vier weken eerder overleden vier pasgeboren welpjes door gebrekkige verzorging.

Het afknippen van de klauwen was een idee van Mohammed Jumaa, de eigenaar van het dierenpark. Hij verklaart de ’agressiviteit van de leeuwin te willen temperen, zodat ze vriendelijk is in de buurt van bezoekers’. Fayez al-Haddad, de dierenarts die de behandeling uitvoerde, valt hem bij: „We willen de kinderen een lach op het gezicht bezorgen en tegelijkertijd meer bezoekers lokken vanwege de hoge kosten.”

Dit soort ingrepen zijn pure dierenmishandeling maar helaas veelvoorkomend. Zolang er mensen zijn die met deze dieren op de foto gaan of met ze willen knuffelen zal dit blijven gebeuren. Als reiziger kun je hierin je verantwoordelijkheden door interacties met dieren te vermijden. De enige plek waar deze prachtige dieren thuis horen is in het wild.

Lees hier het volledige artikel.