DEA wil Captive Lion Breeding industrie in stand houden

Stampersgat, 25 maart 2019
 
Het Department of Environmental Affairs (DEA) heeft voorgesteld dat de Captive Lion Breeding (CLB) industrie in stand moet worden gehouden zolang het goed wordt gereguleerd en passende wetgeving wordt ingevoerd.
 
Dit negeert de PCEA-resoluties van het tweedaagse parlementaire colloquium over de Captive Lion Breeding industrie in augustus 2018. Hierin was opgenomen dat de “DEA dringend beleids- en wetgevingsevaluatie van de CBL voor de jacht en handel moest initiëren met als doel het beëindigen van deze praktijk.” Deze resolutie werd aangenomen door het parlement en maakte er een parlementaire resolutie van.
 
Het gewijzigde standpunt dat de DEA nu inneemt is schokkend. Dit gezien de overweldigende veroordeling van de industrie door een breed scala van deskundigen op het gebied van natuurbehoud en welzijn tijdens de bijeenkomsten in augustus. De motieven die de DEA nu aanhaalt zijn dezelfde motiveringen voor CLB alsof de bijeenkomsten in augustus nooit plaats hebben gevonden.
 
Op dit moment leven er in Zuid-Afrika in ongeveer 300 verschillende faciliteiten tussen de 9.000-12.000 leeuwen in gevangenschap. De leeuwen worden gefokt voor commerciële doeleinden waaronder voor de canned hunting industrie en de handel in leeuwenbotten.
 
Tijdens de bijeenkomst van afgelopen week meldde DEA dat van de 227 fokfaciliteiten die zijn geïnspecteerd in de provincies Free State, Limpopo, Noord-West en Oost-Kaap, bijna 40% (88 faciliteiten) zich niet aan de geldende wet- en regelgeving houden. De meeste faciliteiten bleken ook te werken met verlopen vergunningen. Alle vergunningen werden echter vernieuwd zonder een reden voor verlenging te geven.

DEA meldde verder (ten onrechte) dat activiteiten zoals het knuffelen en wandelen met grote katten niet zijn toegestaan ​en dat daarom geen vergunningen zijn afgegeven aan faciliteiten om dergelijke activiteiten uit te voeren. Er zijn echter veel faciliteiten die deze uitbuitende activiteiten aanbieden aan duizenden toeristen en vrijwilligers.
 
De commissie leek niet bezorgd dat deze activiteiten plaatsvinden zonder of met inadequate regelgeving. DEA heeft slechts vier inspecteurs om het hele land te bestrijken en gaf toe dat ze onvoldoende middelen hadden.
 
DEA-inspecties zijn alleen TOPS (Threatened or Protected Species) nalevingscontroles en DEA-inspecteurs zijn niet opgeleid om welzijnsinspecties uit te voeren. De NSPCA is de enige organisatie die gemachtigd is om welzijnsinspecties uit te voeren, maar de organisatie heeft helaas geen volledige lijst met CLB-faciliteiten van DEA verkregen.
 
Op 25 februari 2019 kondigde de minister aan dat er een panel op hoog niveau samengesteld zou worden om het bestaande beleid en de bestaande wetgeving met betrekking tot het beheer, fokken, jagen, handel en omgaan met olifanten, leeuwen, luipaarden en neushoorns te evalueren. Er is echter geen openbare raadpleging gehouden over het referentiekader van het panel en het lidmaatschap is beperkt tot personen met ervaring op het gebied van duurzaamheid.
 
 
Vanuit SPOTS zijn we erg bezorgd over de uitkomst van deze recente briefing van de DEA.
DEA's aanbeveling om een ​​sector te reguleren die al meer dan 20 jaar bloeit, onder zogenaamd "bestuur", is het bewijs van ineffectieve wetgeving en slechte regulering. We hopen dan ook dat het DEA de eerder genoemde aanbevelingen dat de “DEA dringend beleids- en wetgevingsevaluatie van de CBL voor de jacht en handel moest initiëren met als doel het beëindigen van deze praktijk” op zal gaan volgen.
 
Diverse toonaangevende internationale natuurbescherming instanties en wetenschappelijke autoriteiten stellen dat de foksector voor het fokken van levende roofdieren geen enkele instandhoudingswaarde heeft en in feite de internationaal aanvaarde ethische en welzijnsprotocollen negeert.
 
Lees hier het volledige artikel.